Tur til Romerike avfallsforedling (ROAF)

Fredag 15. mars var det tur til ROAF-sorteringsanlegg. Vi var 11 EFere som dro dit for å se hvordan avfallet som vi kaster her i Ås, blir sortert ut og håndtert. ROAF ligger i Romerike, og driver med innsamling, sortering, gjenvinning og ombruk av avfall. Det er Europas mest moderne ettersorteringsanlegg for husholdningsavfall.

 

Vi fikk først en presentasjon av to engasjerte damer som jobber på ROAF. Av de fikk vi vite at ROAF er opptatt av innovasjon og å hele tiden finne løsninger som er mer miljøvennlige. Hele bedriften er veldig opptatt av energieffektivitet, ingenting skal gå til spille hos dem. For eksempel, sendes de grønne posene med matavfall videre til Den Magiske Fabrikken som lager biogass ut av det. ROAF får levert biogass tilbake avfallsbilene bruker til drivstoff. De har også planer om å få solceller på taket til sorteringsanlegget.

 

 

Etterpå fikk vi en rundtur i sorteringsanlegget for å se hvordan avfallet blir sortert. ROAF sitt sorteringsanlegg fungerer på en annen måte enn for eksempel slik det gjøres i Oslo. Mange har blitt vant til at man skal sortere ut plasten i en egen blå pose, mens her i Ås kaster man plast og restavfall i samme pose. Grunnen til dette er fordi sorteringsanlegget til ROAF klarer å skille plast og restavfall fra hverandre. I tillegg skilles de ulike plasttypene, PET, PP, folie, HDPE og mix, fra hverandre. Også glass og metall som har havnet i restavfallet blir sortert ut. Det var mange bånd og maskiner som gikk rundt som en labyrint i flere etasjer. De ulike avfallstypene blir sortert med sensorer, magneter og ut i fra vekt ved hjelp av tyngdekraften.

 

Tusen takk til ROAF for invitasjonen, det var et lærerikt og moro besøk!

Hilsen
Emilie Rohde Larsen og Iselin Østvedt

 

Fakta: I løpet av et år ettersorterer ROAF flasker og bokser til en verdi av 10 millioner kroner i pant! Så husk å pante alt, alltid 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s